Versoepelingen
De Bisschoppen van Nederland hebben op 23 februari jl. versoepelingen aangekondigd van de Coronaregels. Deze versoepelingen zijn vrijdag 25 februari ingegaan. Voor onze Emmanuelparochie betekenen deze versoepelingen het volgende:
- Geen anderhalve meter afstand meer
- Vooraf reserveren vervalt
- Het dragen van een mondkapje is niet meer nodig
- Het protectiescherm bij de communie uitreiking hoeft niet meer gebruikt te worden
- Samen zingen kan weer
- Gezamenlijk koffiedrinken na de viering is weer mogelijk.
- Het gebruik van wijwater is weer toegestaan.
Gehandhaafd blijven regels ter vermijding van handcontact. Daarom geven gelovigen elkaar niet de hand bij de vredeswens.
Omdat handcontact vermeden moet worden, kan ook de collecteschaal
Niet van hand tot hand worden doorgegeven.
Wanneer er in een later stadium weer een versoepeling komt dan wordt u daarvan op de hoogte gebracht,
Rondleiding rond het Sacrament Doopsel.
Woensdagmorgen 16 februari zijn de leerlingen van de Basisschool Sint-Nicolaas op “speurtocht” in de Heilige Nicolaas kerk geweest, per klas werden ze rondgeleid en hebben we ontdekt wat er allemaal bij het Sacrament van het Doopsel, aan symbolen zijn.
Op zoek gegaan naar de twee doopfonts, doordat de juf het licht ontstak, werd het oudste zandstenen doopfond rechtsachter in de kerk in het licht gezet. Tot in de jaren zeventig werden de kinderen direct na de geboorte achter in de kerk gedoopt. Op de wand hangt een wandkleed waarop de afbeelding te zien is dat Jezus gedoopt wordt door Johannes de Doper. Onder het kleed staan 6 doopschelpen.
Voorin de kerk werd het tweede doopfont gevonden. Sterke jongens en meiden hebben geholpen de zware, koperen deksel van het doopfond te tillen en vonden het wijwater, water dat gezegend is tijdens de Paaswake. Met de doopschelp werd er voorgedaan, hoe het water drie keer over het hoofdje van de baby wordt gesprenkeld met de woorden:
“Ik doop je in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”.
Samen kwamen we eruit, wie de Vader, de Zoon zijn, de Heilige Geest was erg moeilijk. Het wijwater symboliseert het wassen van alle (erf-)zonde, ondeugende dingen, je mag elke keer opnieuw beginnen met een schone lei, maar symboliseert, ook levend gevende water.
Uit het houten doosje werd een van de drie zilveren flesjes geopend waarin gezegende zalf, Chrisma, zit, wat je kracht geeft, een zalvende werking. Uit de zoutmolen (i.v.m. Corona), mocht iedereen proeven van het zout, wat de dopeling ook proeft, het staat symbool voor het smaak geven aan het leven, voor jou en de ander. De Paaskaars werd ontstoken, met een lont aan een hele lange stok, vanuit het vuur van het “Eeuwig Brandend Licht”. Een kaars die acht dagen kan branden, maar elke zondagmorgen, een nieuwe kaars aangestoken wordt, met het vuur dat ontstoken is in de Paaswake. De meesten gokten goed dat we meer kaars, dan dagen overhielden. Vanuit dit licht wordt de doopkaars aangestoken, symbool dat je het licht in de wereld mag zijn. In het doopboek vonden we de namen van leerlingen, die gedoopt zijn in de kerk van Lierderholthuis of Heino, van een aantal ouders, ooms en tantes. Bij de doopnamen kwamen we erachter dat je vaak vernoemd bent naar je vader, moeder, oma, opa. Dat je een peter, meter of peetoom of peettante hebt, die ook een extra oogje op je opvoeding, toekomst houdt. Bij verlaten van de kerk, zagen we aan beide kanten wijwaterbakjes (vanwege de Corona niet gevuld), hier kunnen mensen bij het binnenkomen en verlaten van de kerk zichzelf een beetje “dopen” (zegenen) door hun vingers te dopen in het wijwater en een kruisje te maken en zeggen: “In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest”.
Met de opdracht erbij, je mag opnieuw beginnen(wijwater), maak wat van je leven (zout), maar wees vooral het licht voor jezelf en elkaar (vuur).
Eigenlijk een opdracht voor ons allemaal!
Annuska de Jongh de Leeuw.
Klokken luiden voor vrede in Oekraïne.
De Raad van Kerken in Nederland riep alle kerken in Nederland op om op woensdag 2 maart tussen 17.15 – 17.30 uur, de kerkklokken te luiden voor vrede en recht in Oekraïne. Ook de kerkklokken in Lierderholthuis waren te horen om “een boodschap van hoop op vrede “te geven. En ook in de hoopt dat het luiden van de klokken voor iedereen een moment is om even stil te staan bij de “verwarrende en angstige gebeurtenissen” in Oekraïne. Direct na het luiden van de kerkklokken vond er in de Domkerk in Utrecht een speciale oecumenische dienst plaats.