Muziekvereniging Salland
- Info
- Muziekvereniging Salland is 6 januari 1922 opgericht. Momenteel kent de verenging een 60 tal leden, spelend in de fanfare en drumband. Lid zijn van Salland is een familietraditie. Vaak spelen vader en zoon, broer en zus samen in het korps. De gemoedelijk familiesfeer binnen de vereniging is daardoor zeer goed voelbaar. Maar ook de betrokkenheid van de inwoners van Lierderholthuis is groot. De vereniging bestaat uit een fanfare, drumband en een opleidingsorkest. Daarnaast biedt het muzieklessen evenals AMV (Algemene Muzikale Vorming) aan. Dit alles onder een deskundig en enthousiast team van docenten en dirigenten.
- Geschiedenis vereniging
- Muziekvereniging Salland is opgericht op 6 januari 1922 door pastoor Hendriks en is van start gegaan met elf leden. Er werd voor 800 gulden aan instrumenten gekocht en zo konden de eerste leden beginnen met repeteren. Op de zondagavond werd er gerepeteerd in de Sint Nicolaasschool, onder leiding van de eerste dirigent de heer Elzebeek uit Wijhe. In het schoollokaal werden de banken dan omgedraaid en men ging dan zo boven op de banken zitten.
- Oprichting Drumband
- De drumband van Muziekvereniging Salland is opgericht in 1970. De leiding van de drumband was in handen van Jan en Dinie Mulder. Van comfort was er in het begin geen sprake, want er werd op op elkaar gestapelde banken in het dorpshuis gerepeteerd. In 1971 trad de drumband voor het eerst op naar buiten toe in mooie witte jurkjes, rode cape’s en witte Hevea-laarsjes. Een groot repertoire kenden ze nog niet, maar met een paar regels van de modelmars durfden ze het toch te proberen.
- Successen Drumband
- Vanaf 1985 behaalde de drumband onder leiding van instructeur Hans Heinen vele successen op landelijke festivals en concoursen. Het hoogtepunt was in 1993 en 1994 waar het drum- en lyrakorps Salland landskampioen in hun klasse werd van het prestigieuze topconcours van de KNFM.
- Activiteiten vereniging
- De leden van de vereniging doen mee aan tal van activiteiten om de kas te spekken. Allereerst gebeurt dit op muzikale wijze door deel te nemen aan optochten zoals carnaval en Koningsdag. Verder verzorgen we serenades bij diverse jubilea en bruiloften. Naast de muziek gerelateerde activiteiten zijn er diverse andere acties. Muziekvereniging Salland verleent bijvoorbeeld al vele jaren medewerking aan het Feestweekend in Lierderholthuis. In dit weekend wordt vier dagen de maximale inzet van alle leden gevraagd. In augustus doen we dit nogmaals bij de verzorging van het Bosfeest. Inkomsten haalt Salland ook uit de oud ijzeractie. Tweemaal per jaar gaan we met tractor en wagen er op uit om het oude ijzer op te halen. Dat dit al een traditie is geworden blijkt uit het feit dat men er op rekent dat we langskomen. Het ijzer wordt veelal bewaard en alvast klaargezet. Het is een zware en lange dag, maar mede dankzij de pannenkoeken ’s middags en het borreltje na, doet de vereniging dit altijd met veel plezier.
- Muziek lessen
-
Muziekvereniging Salland biedt al haar muzieklessen in eigen beheer aan. De vereniging beschikt over diverse professionele en enthousiaste instructeurs. Naast het lessen op een blaas of slagwerkinstrument is er de mogelijkheid tot het volgen van Algemene Muzikale Vorming. Voor meer informatie of aanmelden met betrekking tot muzieklessen kun je mailen naar mail@muziekverenigingsalland.nl
AMV
Zit je in groep 4 tot en met 7 van de basisschool en houd je van muziek? Vind je het leuk om te zingen, te spelen of te bewegen op muziek? Dan is dit iets voor jou! Muziekvereniging Salland biedt kinderen de mogelijkheid Algemene Muzikale Vorming (AMV) te volgen. Er wordt natuurlijk veel gezongen en gespeeld, maar je leert ook over maat, ritme, toonhoogte en instrumenten van deskundige en enthousiaste instructeurs. De eenjarige cursus start altijd in september en wordt aangeboden in groepsverband op de donderdagmiddagen in het Dorpshuis van Lierderholthuis.Blaasinstrumenten
De muziekvereniging beschikt over een breed scala aan blaasinstrumenten waarin gelest kan worden. Er kan gekozen worden uit de volgende instrumenten:
– Alt-saxofoon
– Bariton
– Bariton-saxofoon
– Bes-bas
– Bugel
– Es-bas
– Hoorn
– Schuiftrombone
– Sopraan-saxofoon
– Trompet
– Tenor-saxofoonDe lessen worden in volledig beheer van de vereniging gegeven. Naast de individuele lessen beschikt de vereniging over een opleidingsorkest, die de leerlingen een leuke en gezellige mogelijkheid biedt om samen te spelen. De eigentijdse muziek sluit aan op het lespatroon van de leerlingen. hierdoor is het opleidingsorkest een verlenging op de muzieklessen en daarbij een goede opstap naar de fanfare.
Naast het leren spelen van een instrument is het ook mogelijk om opfris lessen te volgen om zo weer een oude hobby op te pakken. De lessen worden gegeven door Arjan Eek (saxofoon) en Marcel van de Wulp (koperen blaasinstrumenten). Wanneer u lid wordt van de vereniging krijgt u een instrument in bruikleen, er hoeft dus niet voor een eigen instrument gezorgd te worden.Slagwerk
Door het volgen van drumlessen kun je spelen in de drumband of als slagwerker bij de fanfare. Naast het leren drummen is er ook de mogelijkheid om opfris lessen te volgen om zo weer een oude hobby op te pakken. De lessen worden gegeven door Gerrit Reijnders. Wanneer u lid wordt van de vereniging krijgt u een oefenpad in bruikleen om mee te oefenen.
- Orkesten
- Fanfare
De fanfare repeteert elke donderdagavond in het Dorpshuis Lierderholthuis van 20.00 tot 22.00 uur. Het orkest heeft elk jaar diverse optredens en concerten, onder andere de uitvoering in het voorjaar, het koffieconcert in juni en de kerstconcerten in december. Ook geeft de fanfare, al dan niet met drumband, op verzoek serenades bij bijvoorbeeld bruiloften en wordt er gelopen in carnavals- en Sinterklaasoptochten in de regio. De muziek is zeer gevarieerd en gaat van klassiek, naar jass, pop en rock.
Drumband
De drumband bestaat uit een fanatieke groep jeugdige leden die een wisselend repertoire spelen. Elk jaar verzorgt de drumband diverse optredens en concerten, onder andere de uitvoering in het voorjaar, het koffieconcert in juni en speelt de band bij diverse feestelijke gelegenheden.
- Kermis
- Elk jaar wordt er tijdens het eerste weekend van juli, de kermis Lierderholthuis georganiseerd. Met de hulp van veel vrijwilligers uit verschillende verenigingen, wordt er een feest gebouwd dat drie dagen lang het dorp bezig houdt. De muziekvereniging voert de regie over de drankvoorziening in de tent, en de feestcommissie stelt elk jaar een programma samen waarin voor iedereen wel iets van zijn/haar gading te vinden is.
- Lierderholthuis
- Het is bekend dat vooral het dorpje Lierderholthuis veel leden voor Muziekvereniging Salland voort heeft gebracht en nog steeds brengt. Lid zijn van Salland is een familietraditie. Vaak spelen vader en zoon, broer en zus samen in het korps. De gemoedelijk familiesfeer binnen de vereniging is daardoor zeer goed voelbaar. Maar ook de betrokkenheid van de inwoners van Lierderholthuis is groot. We zijn erg blij met de mensen die onze vereniging een warm hart toedragen o.a. door hun donateurschap. Zonder al deze mensen kan Muziekvereniging Salland niet bestaan.