Ontdek de leukste plekken, voorzieningen en verenigingen hier in Lierderholthuis
Geschiedenis Lierderholthuis
Lierderholthuis is een dorp in de gemeente Raalte en telt ongeveer 650 inwoners verdeeld over de kern en het buitengebied. Het dorp is één van de kleinste kernen van de gemeente en staat bekend om zijn hechte gemeenschap. Het verenigingsleven, school, café en het Dorpshuis nemen een belangrijke plek in.
Lierderholthuis, het dorpje aan de Oude Wettering, heeft nooit een burgerlijk bestuur gekend. Tot de gemeentelijke herindeling in 2001 behoorde Lierderholthuis tot de gemeente Heino. Daarna zijn we samen met 8 andere dorpen samengevoegd tot de gemeente Raalte.
De kerk in Lierderholthuis heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan als dorp. In 1685 werden hier de eerste katholieke erediensten gehouden. De huidige kerk werd gebouwd in 1863. In 1907 nam pastoor Ter Wind het initiatief voor een katholieke school met 2 lokalen. In 2016 is er een nieuwe school gebouwd voor het basisonderwijs.
In 1972 zijn 6 nieuwbouwwoningen gebouwd aan de Kerkslagen en daarna aan de Smidse. Begin jaren 1990 werd verder gebouwd aan de Olde Wettering. Dit is aan de oostkant van de Lierderholthuisweg. Deze weg loopt als een rode draad door het dorp. In het jaar 1999 ging de woningbouw verder aan de noordkant van Lierderholthuis (achter het multifunctionele veld) met woningen in de vrije sector. Lierderholthuis anno nu staat bekend als een gezellig en leefbaar dorp.
Oud Lierderholthuis
Op de facebookpagina Oud Lierderholthuis worden met enige regelmatig foto’s van vroeger geplaatst. Ben jij nieuwsgierig? Klik op de button om de foto’s te bekijken!
Oud Lierderholthuis
Op de facebookpagina Oud Lierderholthuis worden met enige regelmatig foto’s van vroeger geplaatst. Ben jij nieuwsgierig? Klik op de button om de foto’s te bekijken!
Tijl Uilenspiegel in Lierderholthuis
Standbeeld van Frank Stoopman in Lierderholthuis
Uilenspiegel zou eens in Lierderholthuis zijn geweest. Op een warme dag in augustus liep hij eens door Salland. Tijl zou bij Lierderholthuis onder een brug hebben geslapen en op de plek tot zijn nek in het water hebben gestaan, waar hij wilde schuilen toen het regende. ‘Domme boeren, waarom gaan jullie niet als ik schuilen onder de brugge.’ In Lierderholthuis stonds eens de Uilenspiegelbrug over de Oude Wetering.
Dit verhaal duikt voor het eerst op in 1922 en daarna in enkele sagenboeken. In het gehucht staat op het dorpsplein een sculptuur van Tijl Uilenspiegel uit 2003, gemaakt door kunstenaar Frank Stoopman. Tijl staat bij een halfrond bankje, dat aan één kant poten mist.
Hij moet het daarom vasthouden, wat tot gevolg heeft dat hij er niet in slaagt om zijn zotten- of narrenkap te pakken, die iets verderop ligt. Uilenspiegel wil hulp van de bezoeker aan het dorp en wijst naar zijn narrenkap. Een oud lijkend opschrift op het bankje, dat is bedacht door de kunstenaar, wijst er op dat de omstander zich wel twee keer moet bedenken voor hij de kap, met lange punten en belletjes, aan Uilenspiegel zal geven: ‘Ghy moet vooraf wel bedencken, Indien ghy Thyl den sottenkap wil schencken, En dat is bij hem altijd het geval, Hij ook de wereld op sijn kop setten sal.’[